Ashley Yuen, Winnaar Finale Noord – Hollandse voorleeswedstrijd Read2me!

27 maart 2023

De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in het OBA Theater van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Noord-Holland ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen nu eerst kort iets over zichzelf en over het boek en vervolgens hebben zij het door henzelf uitgekozen fragment voorgelezen.

Rond vijf uur werd eindelijk bekend gemaakt wie dé grote winnaar werd: Ashley Yuen van de KSH in Hoofddorp werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Ashley las voor uit het boek ‘Omgeruild’ door Riona Rempt.

Landelijke finale
Ashley heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 3 juni 2023, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke wordt georganiseerd in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). De presentatie ligt in handen van Elten Kiene. De jury bestaat uit Martine Letterie (auteur), Tes Schmeink (VO-raad) en Thijs Overpelt (@Boekenjongen op Instagram). Lollypop verzorgt de act.

Voorleeswedstrijd Read2Me!
Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Noord-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Noord-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!