Examentraining Kunst algemeen in Amsterdam

Klassen

vwo 6 met KUA

VErzamelpunt

Hoofddorp station NS, beneden bij de kiosk om 13.00 u

Vervoer

Openbaar vervoer. 

Zorg voor voldoende saldo op je OV-chipkaart om per trein te kunnen reizen. Gemaakte kosten kunnen na afloop bij de KSH worden gedeclareerd.

Activiteit

Ter voorbereiding op het centraal examen kunst gaan we een dag naar Amsterdam. De dag bestaat uit grofweg 2 activiteiten. 

Rondleiding Grieken en Romeinen in het Stadhuis
In het voorexamenjaar is het onderwerp Burgerlijke Cultuur van Nederland in de 17e eeuw tijdens de lessen kunst algemeen behandeld. Dit onderwerp wordt straks ook in het centraal examen bevraagd. Om deze kennis weer op te halen brengen we een bezoek aan het Paleis op de Dam. In de 17e eeuw liet het Amsterdamse stadsbestuur hun nieuwe Stadhuis op de Dam bouwen naar het voorbeeld van een antieke tempel. De oude Grieken en Romeinen waren een lichtend voorbeeld voor de bestuurders van de stad en het Stadhuis op de Dam is daarmee een symbool van de macht van de burger in de Republiek. 

De interactieve rondleiding voert ons langs alle hoogtepunten van het voormalige stadhuis van Amsterdam zoals de beeldhouwwerken van mythologische figuren en indrukwekkende schilderijen met geschiedenissen uit de oudheid en ontdekken de spannende Klassieke verhalen die hierbij horen. 

Voorstelling Perle Noire: Meditations for Joséphine
‘s Avonds brengen we een bezoek aan de Nationale Opera & Ballet voor Perle Noire: meditations for Joséphine. In de theatrale liederencyclus Perle Noire laten componist Tyshawn Sorey, regisseur Peter Sellars en sopraan Julia Bullock hun licht schijnen op het complexe leven achter het masker van de superster Joséphine Baker. Ze laten een Joséphine Baker zien vol verdriet, frustratie en een onvermoeibare strijdlust voor een vrij en waardig bestaan voor haarzelf en anderen.  Joséphine Baker was een Amerikaanse danseres, zangeres en actrice die als 19-jarige in 1925 naar Parijs vertrok en furore maakte in o.a. La Revue Negre. Haar energieke dansen (o.a. de Charleston) op jazzmuziek en waarschijnlijk ook de schaarse kleding vielen zeer in de smaak bij het publiek. Sommige zwarte mensen wijzen erop dat Baker ook een controversiële figuur is: door te dansen in een bananenrokje beantwoordde ze precies aan het stereotype witte beeld van zwarte mensen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Joséphine Baker verzetswerk en na de oorlog zette ze zich in voor de rechten van Afro-Amerikanen. In 1963 liep ze met Martin Luther King mee in de march on Washington en was ze daar de enige vrouwelijke spreker. Vanwege haar staat van dienst besloot president Macron in 2021 om haar op te nemen in het Panthéon, dé plek waar Frankrijk helden eert.

In deze geënsceneerde liederencyclus breken componist Tyshawn Sorey en regisseur Peter Sellars met de charmante hoogglans van de melodieën waarmee Baker beroemd werd. In plaats daarvan is Perle Noire een aangrijpend en gelaagd samenspel van zang, woordkunst, instrumentale intermezzi, improvisatie en elementen van muziek uit Joséphines geboorteland, zoals de Charleston. 

Teksten Claudia Rankine
Regie Peter Sellars
Bewegingscoach Michael Schumacher
Kostuums Carlos Soto
Licht James F. Ingalls
Geluid Marc Urselli
Joséphine Baker Julia Bullock 

International Contemporary Ensemble (ICE)
Tyshawn Sorey, compositie, piano en percussie
Jennifer Curtis, viool
Alice Teyssier, fluit 
Travis Laplante, saxofoon 
Rebekah Heller, fagot
Daniel Lippel, elektrische gitaar
Originele productie door Théatre du Châtelet (Parijs)

Vertrektijden

13.00 verzamelen Hoofddorp station NS, beneden bij de kiosk
14.00 aankomst Paleis op de Dam
14.15 start rondleiding Grieken en Romeinen in het Stadhuis
15.30 einde rondleiding
17.00 diner
19.00 aankomst Nationale Opera & Ballet
19.15 start inleiding
20.00 start voorstelling Perle Noire: Meditations for Joséphine

21.55 einde voorstelling
23.00 verwachte aankomst Hoofddorp station NS

Praktische informatie

Het gehele dagprogramma is voor alle leerlingen gratis (alleen OV-kosten moeten om praktische redenen worden voorgeschoten, maar kunnen achteraf worden gedeclareerd).

contactpersoon

Erik Bogers, docent kunst algemeen, e.bogers@kshcollege.nl

———————————————————————-